erfgoedobject

Karashoeve

bouwkundig element
ID
88154
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88154

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Karashoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"Karashoeve" (naam van een toneelstuk van Hans van Assen en Ben Heuer), gelegen aan de zuidzijde en in een lichte kromming van de Bergenstraat en bereikbaar langs een zijtracé, ter hoogte van de Velddamstraat. In de 19de eeuw is de grond eigendom van de Hertsbergse familie Rapaert de Grass, die ze in 1932 verkoopt aan werkman Jules Verkeyn. Deze laatste laat in 1934 een hoeve bouwen bestaande uit een woonhuis met een kleine uitbreiding ten zuiden en een landgebouw achteraan.
Verankerde roodbruine baksteenbouw op een bepleisterde plint, afgedekt door overkragende zadeldaken met lichte knik en zwarte Vlaamse pannen. Boerenwoning van het dubbelhuistype van drie traveeën en twee bouwlagen, later uitgebreid in zuidwestelijke richting waarbij vermoedelijk ook de zijmuur herbouwd werd confer de baksteensoort sluit aan bij die van de nieuwbouw. Woonhuis zelf met rechthoekige openingen, op de begane grond onder metalen lateien en verdiepte, bepleisterde en witgeschilderde ontlastingsbogen. Vermoedelijk bewaard, in rood- en witgeschilderd schrijnwerk en luikjes.
Achteraan bevindt zich een dwarsschuur met staldeel, eveneens van 1934. Openingen onder witgeschilderde, betonnen lateien.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1932/2, 1934/3.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Karashoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88154 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.