erfgoedobject

Hoeve 't Eyckerhof

bouwkundig element
ID
88162
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88162

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Eyckerhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve die zeker opklimt tot de 18de eeuw, doch die in de tweede helft van de 20ste eeuw is uitgebreid met een nieuw woonhuis. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), staan de twee parallel gelegen volumes afgebeeld; ze liggen rechtover een klein veldwegje met bochtig verloop dat onder meer die hoeve verbindt met de Kaleshoekstraat.
Zelfde configuratie op het primitief kadasterplan (circa 1835), als eigendom van de weduwe van landbouwer Pieter Goddyn. Naast het oorspronkelijke woonhuis (heden bewaard als bijgebouw) en de schuur is ook het bakhuis weergegeven. In 1910 laat Stanislas van Outryve d’Ydewalle uit Sint-Andries een landgebouw tussen het woonhuis en de schuur bouwen; het bakhuis wordt afgebroken. Vermoedelijk in 1965 wordt er een nieuw woonhuis voor de bestaande bebouwing gebouwd confer datering ingebruikname volgens het kadaster.
Vanop de straat moeilijk zichtbare hoeve bestaande uit twee langwerpige, parallel gelegen volumes. Verankerde, oranje baksteenbouw onder zadeldaken met Vlaamse pannen. Verschillende, later toegevoegde bijgebouwen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1885/98, 1912/38.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve 't Eyckerhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88162 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.