erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
88163
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88163
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 19de-eeuwse hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kleine, begin 19de-eeuwse hoeve - confer afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1835) - die volgens de gegevens van het kadaster in 1933 werd verbouwd en uitgebreid met een schuur en een stalling. Het onverharde erfje is van de straat afgesloten door betonplaten en een hekken, die ter hoogte van de woning onderbroken is met buisleuningen tussen baksteen pijlers. Verankerde baksteenbouw onder een zadeldak, bij het woonhuis afgedekt met recent vernieuwde mechanische pannen en bij de stallingen met originele Vlaamse pannen. Eénlaags woonhuis van drie traveeën met typisch parement van oranje baksteen verfraaid door cordonlijsten en baksteenmotieven van witte baksteen op een simili plint. Voorgevel met korfbogige openingen. Bewaard opkamertje confer rechthoekig keldervenster in de zijgevel. Ten zuidwesten van het woonhuis bevindt zich een klein schuurvolume. Het dak van het schuurtje, dat door middel van de Vlaamse pannen "193?" is gedateerd, is doorgetrokken tegenaan het woonhuis en vormt zo een smalle doorgang naar de achterliggende gebouwen. Schuur met onder meer dubbele, metalen poort en dito deurtje onder versierde betonnen strek. Gecementeerde zijgevels. Achteraan ligt nog een langwerpig volume, dwars op de straat.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1933/34.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88163 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.