erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
88171
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88171

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kleine hoeve, gelegen op het gehucht Baliebrugge, uit het laatste kwart van de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw confer eerste afbeelding op het primitief kadasterplan (circa 1835). Vermeld op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) als "Ferme Coopman". Op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854) aangeduid als "Ferme". In 1928 wordt de hoeve uitgebreid met een nieuw woonhuis, dat wordt opgetrokken recht voor het oorspronkelijke. Het oorspronkelijke woonhuis krijgt op dat ogenblik vermoedelijk een rurale functie.
Erf aan de straatzijde afgesloten door witgeschilderde betonnen paaltjes; verhard voorland. Huidig woonhuis is een verankerde bouw van bruine baksteen van drie traveeën onder een zadeldak van zwarte pannen. Muizentandfries onder de gootlijst. Licht getoogde openingen onder strekken van oranje baksteen. Achter het woonhuis gelegen landgebouw; baksteenbouw onder een sterk overkragend dak met rode pannen, voorgevel met links twee metalen poorten. Links van het woonhuis recenter stalgebouw van rode baksteen onder een golfplaten dak.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1928/105.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88171 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.