erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
88173
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88173
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lage dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Lage dorpswoning uit het begin van de 19de eeuw confer eerste aanduiding op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw is het dak van de woning gewijzigd van zadeldak naar gemansardeerd zadeldak (mechanische pannen) met twee dakvensters. Tevens is in die periode de voorgevel voorzien van een sierbepleistering met fijne, geïncrusteerde motieven. Heden geelgeschilderd volume met bewaarde gevelindeling, doch vernieuwd schrijnwerk. Rechts van het huisje is een buisleuninghekken bewaard.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88173 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.