erfgoedobject

Hoeve van kasteel Pecsteen

bouwkundig element
ID
88178
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88178

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen behorend tot de eigendommen van het kasteel "Pecsteen" (confer nummer 41) en gelegen ten noordwesten van de voormalige, nog ommuurde moestuin van het kasteel.

Historiek

Voor het eerst aangeduid op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Het primitief kadasterplan (circa 1835) geeft de langwerpige hoeve weer, die eigendom is van de heer Pecsteen-D’Hondt, en verpacht wordt aan Pieter Dewulf; weergave van een woonhuis met vier verspreid gelegen landgebouwen in de boomgaard en een achterliggende tuin omringd door water. In 1869 laat baron Gustave Pecsteen de Maldeghem (1804-1894) de twee kleinste landgebouwen in de boomgaard afbreken en laat hij bij het woonhuis een klein landgebouw oprichten; in de achterliggende tuin worden er een viertal broeikassen opgericht. Circa 1882 wordt één van de landgebouwen bij het woonhuis volgens het kadaster "gewijzigd in een keuken". De verbouwing van circa 1882 gebeurt in opdracht van landbouwer Jean Dewulf. De broeikassen blijven in het bezit van de familie Pecsteen: in 1889 wordt er een broeikas bijgebouwd en 1899 worden de broeikassen gedeeltelijk afgebroken en gereconstrueerd.
In 1932 ontstaat de huidige configuratie van gebouwen in opdracht van baron Raymond Pecsteen. Het kadaster vermeldt in 1932 dat de landgebouwen van de hoeve en de achterliggende broeikassen zijn vernield en worden herbouwd, vermoedelijk blijft enkel het woonhuis behouden. Bij het woonhuis worden er twee nieuwe landgebouwen voorzien en ten noorden van de hoeve bouwt men een grootschalig warenhuis (opslagruimte).

Beschrijving

Erf toegankelijk via een vernieuwd hekken, bevestigd aan twee geschilderde, vierkante, bakstenen pijlers met een arduinen afdekplaat; in de linkerpijler is een beeldnisje verwerkt met een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Onverharde toegang leidt naar het dwars op de straat georiënteerde woonhuis van vijf traveeën onder een vernieuwd pannen zadeldak met lichte knik. Mogelijk kleine opkamer. Licht getoogde openingen onder strek met alternerend witte en rode beschildering. Vernieuwd schrijnwerk.
Achteraan ligt een dwars, langwerpig gebouw; stal/schuurvolume in licht bruine baksteen onder een pannen zadeldak met lichte knik en overkraging. Roodgeschilderd houtwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1869/25, 1885/45, 1891/21, 1899/6, 1932/10.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Hillestraat

  • Is deel van
    Kasteeldomein Pecsteen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve van kasteel Pecsteen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88178 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.