erfgoedobject

Hof Koebroek

bouwkundig element
ID
88190
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88190

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof Koebroek
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Historische, omwalde hoevesite (opklimmend tot de 16de-17de eeuw) gelegen op de hoek van de Koebroekdreef en de Vlasbloemstraat. Duidelijk nog steeds een oudere site confer restant van de zeker 17de-eeuwse omwalling en een oud bomenbestand, maar het woonhuis is recent volledig verbouwd met behoud van de schuur/stal.
De hoeve wordt reeds weergegeven op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Op de ommeloper van Ruddervoorde van 1724-1729, ongeveer zelfde configuratie als bij Pourbus. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), afbeelding van drie gebouwen binnen de omwalling. Op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854) aangeduid met "Ferme"; weergave van het woonhuis met drie landgebouwen.

Heden gerenoveerde, voormalige hoevesite bestaande uit een poorttoegang, een woonhuis en een schuur. Vernieuwde, bakstenen toegangspoort aan de westzijde van het domein. Gerenoveerd boerenhuis met volume van drie traveeën en twee bouwlagen en een lager, aanpalend volume van één bouwlaag en acht traveeën. Overkragende pannen zadeldaken met op de nok van het volume van twee bouwlagen een klokkenstoel en op het lagere volume twee dakvensters aan de tuinzijde. Rechthoekige openingen met vernieuwd houtwerk (beluikte vensters). Witgeschilderd schuurgebouw op een zwart gepekte plint en onder een pannen zadeldak met overkraging. Centrale poort.

  • Bibliotheek Heemkundige Kring van Ruddersvoorde, Oude foto’s: hoeve Koebroek.
  • BOSCHVOGEL F., HAELEWYN R., Album van het Houtland, Torhout, s.d., p. 96-97.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof Koebroek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88190 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.