erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
88192
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88192

Juridische gevolgen

Beschrijving

Langgestrekte hoeve, gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw, gelegen aan een noordelijk zijtracé van de Kortekeerstraat. Volgens het kadaster wordt het woonhuis met aanpalende stallen in 1852 gebouwd in opdracht van landbouwer Josephus Serruys; in gebruik genomen in 1861. In 1889 laat baron Paul van Caloen de Basseghem-de Neve de Roden uit Koolkerke, toenmalig eigenaar van het ten zuiden gelegen kasteel "Zorgvliet" (confer Kortrijksestraat), de hoeve uitbreiden met een klein vrijstaand bijgebouw. In het tweede kwart van de 20ste eeuw komt de hoeve in het bezit van de familie della Faille d’Huysse. Heden in gebruik als hondenschool Pluto.
Verankerde, (deels wit beschilderde) baksteenbouw onder een zadeldak met Vlaamse pannen. Moeilijk zichtbaar vanop de openbare weg wegens de oude haag rondom de hoeve. In de haag zit naar verluidt een opgaande hulst met stamomtrek van 60 centimeter, vermoedelijk zowat de dikste Hulst van Oostkamp, naast de twee hulsten aan de Gevaartsestraat nummers 11-13 (confer Oostkamp).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1853/16, 1891/42.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, Ruddervoorde, artikel 1945.
  • ZWAENEPOEL A., Inventaris van traditionele, solitaire bomen en struiken als leidraad voor natuur- en landschapsbehoud en -herstel in West-Vlaanderen, WVI in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, Brugge, 2005, p. 120.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88192 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.