erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
88204
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88204

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoevetje volgens het kadaster gebouwd in 1894 in opdracht van Jules de Dorlodot-Ophoven uit Lustin. In 1936 laat aannemer Prosper Decloedt uit Brussel het woonhuis en het achterliggende landgebouw vergroten; daarachter bouwt hij een (grootschalig) kippenhok. Tussen de jaren 1930-1950 bouwt de aannemersfamilie Decloedt uit Brugge verschillende eigendommen op de zuidoostelijk gelegen gronden langs de Kortrijksestraat (confer nummers 511, 515 en 521).
Imposante toegang, gelegen aan het einde van een dreef van de Munkenbossen, gebouwd op muurtjes en pijlers van ruwe natuursteen, afgedekt door arduinen afdekplaten met ijzeren lantaarns. Tussenin zijn een smal en een dubbel, houten hekken bevestigd. Hoeve bestaande uit een boerenhuis aan de straatkant (nok evenwijdig met de straat) en een achtergelegen landgebouw (nok loodrecht op de straat). Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met mechanische pannen. Centraal op de nok van het boerenhuis bevindt zich een klokkenstoel. Licht getoogde openingen onder strek. Groen- en witgeschilderd houtwerk met onder meer luiken.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1894/11, 1936/31.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De toegang met ijzeren hekken en muurtjes en pijlers van ruwe natuursteen, afgedekt door arduinen afdekplaten met ijzeren lantaarns, zijn niet langer bewaard. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88204 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.