erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
88206
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88206

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve van het langgeveltype, samen met een eerste bijhorende landgebouw, gebouwd in 1865. In de jaren 1950 is de hoeve eigendom van de aannemersfamilie Decloedt uit Brussel/Brugge, die in die periode verschillende eigendommen bouwt op de zuidoostelijk gelegen gronden langs de Kortrijksestraat (confer nummers 511, 513 en 515). Hoeve gelegen aan de kruising van twee dreven van de voormalige Munkenbossen confer dambordvormige drevenstructuur voornamelijk ten noorden van de hoeve. Gelegen tegenover de Lakenbossendreef, aan de grens met de gemeente Zwevezele (Wingene). Erf omgeven door een witgeschilderde betonnen omheining. Verharde erfoprit aan de zuidzijde van het perceel.
Verankerde bakstenen éénlaagse hoeve van zeven traveeën met ten zuiden een aanpalend stalvolume, beide onder een licht overkragend pannen zadeldak. Het woongedeelte wordt geritmeerd door rechthoekige openingen onder strek, waaronder de deur in de vijfde travee. Het staldeel is later ingebouwd door aanbouwen en de zuidelijke zijgevel herbouwd. Achterliggende, recentere uitbreidingen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1865/74.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88206 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.