erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
88207
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88207

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis gelegen rechts van een dreef die leidt naar het kasteel "Raepenburg" (confer 532). Volgens het kadaster gebouwd in 1839 in opdracht van ridder Eugène van Outryve d'Ydewalle (1797-1854), toenmalig bewoner van het kasteel "Raepenburg" en in gebruik genomen in 1848. Recent gerenoveerd.
Bruine baksteenbouw onder een schilddak met Vlaamse pannen en vooraan een grosso modo rond dakvenster. Eénlaags volume geritmeerd door rondboogopeningen, waarvan ter hoogte van de dorpel tussen het venster en het halfrond bovenlicht een bakstenen lijstje als cordon over de gevel loopt. Schuin achter de woning is een nieuw soortgelijk volume bijgebouwd, vermoedelijk als inkom. Soortgelijke bijgebouwtjes. Van de straat afgescheiden door een hoge haag en toegankelijk via een nieuw hekken ter hoogte van een deels met kasseien gelegde dreef, die uiteindelijk doorloopt naar het vermelde kasteel.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1840/10.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88207 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.