erfgoedobject

Herberg 't Oud Gemeentehuis

bouwkundig element
ID
88215
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88215

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herberg "'t Oud Gemeentehuis" op de hoek van de Markt en de Torhoutsestraat. Hoekpand in een vereenvoudigde neostijl, volgens het kadaster gebouwd in 1880-1882 ter vervanging van een kleiner pand, afgebroken in 1879. De benaming, voorheen "In het gemeentehuis" en ook "Auberge Gemeentehuis", verwijst naar de gemeentediensten die hier gehuisvest waren tot wanneer oorlogsburgemeester Paul Cruyl in de Tweede Wereldoorlog de diensten verhuist naar Vlamingstraat (confer Vlamingstraat nummer 9).
Verankerde baksteenbouw onder een half schilddak met mechanische pannen. Aan de kant van de Markt bestaat de gevel uit drie traveeën, waarvan de eerste breder is en geaccentueerd wordt door een traveenis en een getrapt topstuk. Afgeschuinde hoektravee met ingang die, samen met een venster op de tweede bouwlaag en de opening in het getrapte dakvenster, is samengebracht in een traveenis. Aan de Torhoutsestraat, één travee en een gedichte deuropening met bewaarde strek en een tweede afgeschuinde hoektravee ter beëindiging van de gevel. Muizentandfries onder de gootlijst. Licht getoogde vensters onder strekken met bijna overal gewijzigd houtwerk. Een oude foto gepubliceerd in 'Ruddervoorde vroeger en nu' toont dat eertijds overal T-ramen zijn voorzien en op de begane grond luiken; een vlaggenstok hangt ter hoogte van de ingangstravee. Verankerde bakstenen achtergevel waarvan de rechtertravee uitgewerkt is als puntgevel. Binnenin bevindt zich ter hoogte van de brede travee aan de Marktzijde een voutekamer.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1879/9, 1880/11.
  • GOETHALS L., Ruddervoorde vroeger en nu, Roeselare, 1980, p. 7.
  • VERHAEGHE A., De herbergen van De Platse, Heemkundige Kring Ruddervoorde, 1998, p. 4.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg 't Oud Gemeentehuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88215 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.