erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
88220
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88220

Juridische gevolgen

Beschrijving

19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, aan de straatkant bestaande uit een begin 20ste-eeuws woonhuis en achteraan een verhard erf waarrond verschillende bijgebouwen liggen. Erf afgesloten aan de straat met omheining van lage betonplaten en betonpaaltjes.
Het primitief kadasterplan (circa 1835) geeft reeds een hoeve weer bestaande uit twee aanpalende woonhuizen en met aan de straatkant en in de boomgaard telkens een landgebouw. In 1888 worden de aanpalende woonhuizen verenigd, het landgebouw aan de straatkant afgebroken en het landgebouw in de boomgaard (de thans bewaarde schuur) uitgebreid. In 1928 registreert het kadaster de bouw van het huidige woonhuis.
Sober boerenhuis van bruine baksteen op een bepleisterde en grijs beschilderde plint en afgedekt door een zadeldak met zwarte, mechanische pannen. Openingen met afgeronde bovenhoeken, strekken en een smalle rollaag. Fruitboom naast de woning. De stallen of het oorspronkelijke woonhuis zijn later uitgebreid met bijbouwen aan erfzijde en achteraan. Schuur met één grote, dubbele groengeschilderde poort en enkele kleinere poorten.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1891/74, 1928/95.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88220 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.