erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwekapel

bouwkundig element
ID
88222
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88222

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kleine, fel beschilderde kapel, volgens Degrande gebouwd in 1933, naar verluidt in opdracht van Henri Rotsaert en gelegen op de hoek met de Hogestraat, tussen het groen (onder andere berk).
Bakstenen kapel met een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met zwarte pannen. Bepleisterde en roosgeschilderde voorgevel met wit geschilderde imitatievoegen; blauwe schildering van de plint en als afboording van de voorgevel en de rondboogvormige toegang. Blauwgeschilderd, gemetst kruis bovenaan de voorgevel en blauwgeschilderd ijzeren kruis op de nok.
Interieur met bepleisterd tongewelf. Tegen de wanden tegels met blauwgeschilderde voegen. Gemetste, blauwgeschilderde muurbanken. Blauwgeschilderd traliewerk met daarachter Onze-Lieve-Vrouwbeeld met Kind. Achterwand met opschrift "H. MARIA B.V.O.".

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Oostkamp, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Oostkamp-Outrijve, Assebroek, 2005.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88222 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.