erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
88224
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88224

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoevetje op een site die reeds in het begin van de 18de eeuw bebouwd lijkt confer ommeloper van Ruddervoorde van 1724-1729. De huidige bebouwing dateert uit het begin van de 19de eeuw confer bebouwing met huidige configuratie aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835), eigendom van landbouwer Frans Devriese uit Ruddervoorde. Vermoedelijk zijn in de jaren 1930 verbouwingen gebeurd confer schrijnwerk in de vensters van het woonhuis met smalle roedeverdelingen en gekleurd glas, betonnen lateien met figuratief ruitmotiefje. De hoeve bestaat uit een boerenhuis aan de straat gebouwd en achteraan enkele landgebouwen (waarvan één bakhuis) in de boomgaard.
Verankerde, roodbruine baksteenbouw afgedekt door een zadeldak met zwarte, mechanische pannen; bepleisterde en grijsgeschilderde plint. Links van de woning werd vermoedelijk in de jaren 1950 een lagere bijbouw opgetrokken, vooraan afgewerkt met een half getrapte gevel. Bijgebouwen: oranje-bruine baksteenbouw onder een licht overkragend zadeldak, geritmeerd door openingen onder betonnen strek. Groengeschilderd houtwerk.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88224 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.