erfgoedobject

Kleine historische hoeve

bouwkundig element
ID
88226
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88226

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kleine historische hoeve, reeds afgebeeld op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). In het tweede kwart van de 19de eeuw - confer primitief kadasterplan (circa 1835) - bezit de hoeve alle gronden tussen de Grote beek en de huidige Vrijlatenstraat. Circa 1831-1832 wordt de hoeve opgesplitst: zowel het toenmalige inwaarts gelegen woonhuis, als het aan straat gelegen landgebouw worden opgedeeld. In 1912 wordt het toenmalige landgebouw aan de straatzijde herbouwd (met behoud van oudere kern ?) en de huidige schuur gebouwd.
Huidig woonhuis van drie traveeën met centrale deur. Typische oranje baksteenbouw met getrapte baksteenfries onder de houten gootlijst en met kenmerkende betonnen strekken boven de openingen. Recent vernieuwde bedaking. Bewaard schrijnwerk onder meer waaiervormig bovenlicht boven de voordeur. Schuur onder een zadeldak met mechanische pannen en lichte knik. Aan de erfzijde, schuifpoort.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1935/34.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kleine historische hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88226 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.