erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
88232
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88232

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve gelegen aan het tracé van de Ringbeekstraat vertrekkende vanaf de Westkantstraat, aan het kruispunt met een tweede tracé van de Ringbeekstraat (vertrekkende van de Polderstraat).
Het woonhuis en de schuur met de daarachter gelegen stal worden reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835), eigendom van de heer Verhulst uit Brugge. Vóór 1905 wordt het woonhuis uitgebreid aan de westzijde. Omhaagd erf, toegankelijk via een smeedijzeren hekken vóór het woonhuis en een dubbel hekken naar het onverharde, deels met gras begroeide erf. Boerenhuis van drie traveeën onder een zadeldak met mechanische pannen en lichte knik.
Verankerde en bepleisterde lijstgevel met imitatievoegen. Rechthoekige openingen onder meer beluikte vensters. Slechts deels bewaard schrijnwerk. Links lagere, aangebouwde stal onder een overkragend zadeldak met Vlaamse pannen. Rondboogvormige luikopening in de zijgevel. Achtergelegen langwerpige schuur/stalvleugel. met deels herbouwde voorgevel en openingen onder betonnen strekken.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1908/18.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88232 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.