erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
88234
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88234

Juridische gevolgen

Beschrijving

Begin 17de-eeuwse hoeve volgens het kadaster deels herbouwd in 1841. Ter hoogte van deze locatie staat op de ommeloper van Ruddervoorde van 1724-1729 een gebouwtje afgebeeld. Op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op het initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), staat de hoeve afgebeeld bestaande uit drie delen, gesitueerd ten zuiden van een zijvertakking van de straat naar de Groenstraat. Het primitief kadasterplan (circa 1835) geeft een woonhuis met een schuur en een landgebouwtje in de boomgaard weer; eigendom van de weduwe van Hennessy uit Ieper en bewoond door de heer Vandierendonck. In 1862 worden er grondige wijzigingen uitgevoerd aan de hoeve in opdracht van Charles de Croeser de Berges (ingebruikname in 1871): het kleine landgebouw in de boomgaard wordt vervangen door een nieuw woonhuis; het bestaande woonhuis wordt omgevormd tot stal en het grote landgebouw in de boomgaard wordt vergroot (huidige schuur). Circa 1882 wordt er achter het woonhuis nog een landgebouw voorzien. Het oorspronkelijk woonhuis, dat in 1862 is omgevormd tot stal, is sinds 1996 vervangen door een grootschalig landgebouw.
Vrij open erf, quasi volledig voorzien van een gebetonneerd wegdek. Ten westen gelegen boerenhuis. Verankerde, wit beschilderde baksteenbouw onder een zadeldak met mechanische pannen en een lichte knik. Rechthoekige openingen voorzien van vernieuwd schrijnwerk. Ten noorden gelegen vrij imposante schuur onder een (aangepast ?) zadeldak met Vlaamse pannen; witgeschilderde baksteenbouw met zijgevel voorzien van vlechtingen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1865/77, 1885/92.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88234 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.