erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
88251
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88251

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, gelegen in het gehucht Sijslo en zeker gebouwd in het begin van de 19de eeuw. De open gelegen hoeve bestaat uit een centraal gelegen woonhuis met schuur/stalvolume.
Reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835); afbeelding van het woonhuis met vier landgebouwen (slechts één ervan is bewaard gebleven). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843), zelfde configuratie. De schets vóór de mutatie van 1872 toont nog slechts twee landgebouwen in de boomgaard, meer bepaald het heden bewaarde schuur/stalvolume en een bakhuis. Het kadaster registreert in 1872 de afbraak van het bakhuis en de bouw van een bijgebouwtje achter het woonhuis. Circa 1882 wordt het woonhuis volgens het kadaster vergroot.
Verzorgd woonhuis van zes traveeën onder een zadeldak met grijze, Vlaamse pannen. Rechthoekige openingen onder strek, uiterst links zit een opkamer. Quasi overal bewaard schrijnwerk met schuiframen; vermoedelijk nieuwe luiken. Dwars op de straat gelegen, langwerpig landgebouw voorzien van verschillende deuren, poorten (onder meer garagepoort) en luiken. Roodgeschilderd houtwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1872/3, 1885/22.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88251 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.