erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
88260
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88260

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dwars op de rijweg gesitueerde, zeker vroeg 19de-eeuwse woning confer reeds afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1835). Sinds 1954 café "Burgerwelzijn" confer uithangbord. Lage dorpswoning onder een steil pannen zadeldak, met verankerde, bepleisterde en geschilderde gevels. De straatgevel is afgewerkt met een ovale oculus en een klein topstuk; twee grote puivensters op de begane grond met bewaard houtwerk, mogelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Zijgevel van vier traveeën en quasi centrale deur. Vensters met volledige kleinhoutenverdeling.

  • VERHAEGHE A., De herbergen van De Platse, Heemkundige Kring Ruddervoorde, 1998, p. 8.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Bij de omvorming van de woning naar café en winkel in 1954, werd de begane grond aangepast en het schrijnwerk vernieuwd. De grote puivensters in de voorgevel en vensters met kleinhouten in de zijgevel gaan dus terug tot deze bouwfase.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88260 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.