erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
88261
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88261

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lage dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Lage dorpswoning, vermoedelijk reeds aangeduid op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Breedhuisje van vijf traveeën onder een zadeldak met zwarte mechanische pannen en een klimmende dakkapel. Laatstgenoemde vermoedelijk toegevoegd in de jaren 1930 confer houtwerk met smalle, horizontale roedeverdelingen. Op een foto van circa 1900 gepubliceerd door Goethals, verschijnt de woning met een bakstenen gevel met kooflijst onder de houten kroonlijst op klossen en met beluikte vensters. Heden bepleisterde en beschilderde gevel met rechthoekige openingen in een vlakke omlijsting en met arduinen lekdrempels. Houtwerk uit de jaren 1930.

  • GOETHALS L., Ruddervoorde vroeger en nu, Roeselare, 1980, p. 64-65.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88261 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.