erfgoedobject

Hoeve d'Hoge Schuere

bouwkundig element
ID
88286
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88286

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve d'Hoge Schuere
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve zogenaamd d'Hoge Schuere, confer uithangbord, die in kern zeker teruggaat tot de 18de eeuw confer eerste afbeelding op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op het initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Hoeve met losse bestanddelen in het noorden bestaande uit een woonhuis, gelegen rechtover de schuur, beide dwars op de straat georiënteerd. Tussen beide volumes in staat (meer aan de westelijke kant) een kleine stal. In 1865 wordt het woonhuis uitgebreid met een kleine aanbouw aan de noordoostkant en de schuur wordt aan de zuidwestkant aangepast. In de tweede helft van de 20ste eeuw werden rondom het erf nog verschillende kleine bijgebouwen en een loods bijgebouwd.
Van grint voorzien erf, aan de zuidzijde afgebakend door een langwerpige schuur, die vermoedelijk in de tweede helft van de 20ste eeuw is aangepast tot stal. Verankerde baksteenbouw onder een uniform pannen zadeldak, met aan de zuidzijde een lichte overkraging. De zuidzijde bewaart sporen van de oude luchtsleuven en zware X-vormige verankeringen. Later ingebrachte openingen onder meer met luik.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1865/100.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Van de hoeve is alleen de schuur bewaard. De andere gebouwen zijn verbouwd of gesloopt. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve d'Hoge Schuere [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88286 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.