erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
88293
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88293

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met zwarte Vlaamse pannen, gebouwd in 1910 in opdracht van Mathilda Sap, winkelierster en vermoedelijk in 1916 voorzien van de sierlijke gevel. Parement van oranje baksteen geleed door de centrale traveenis waarin de voordeur is aangebracht, aan weerszijden geflankeerd door gekoppelde, rechthoekige vensters in een geprofileerde segmentboognis. Natuurstenen plint met voetenschraper. Openingen onder een metalen sierlateibalk versierd met bloemen. In de boogvelden zijn siertegels verwerkt met dierenkoppen. Bewaard, witgeschilderd houtwerk onder meer deur met deurrooster en kroonlijst op klossen. Rechterzijgevel met ovale oculus met bewaard schrijnwerk en zoldervenster. Tegenaan de zijgevel, aanbouw onder lessenaarsdakje met halve traptop en dubbele, groengeschilderde segmentboogpoort.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1911/6, 1919/2.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88293 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.