erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
88297
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88297

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Verzorgde burgerwoning van 1899 gebouwd door de landbouwersfamilie Devisschere. Aan de straatzijde, verhard voorland in functie van parkeermogelijkheid voor het in de woning ondergebrachte postkantoor. Het voorland is aan beide zijden afgebakend door een halfhoge bakstenen muur met ezelsrug.
Bakstenen woonhuis van het dubbelhuistype, afgedekt met een zadeldak met zwarte mechanische pannen. Arduinen plint. Licht getoogde openingen in geriemde omlijstingen van een meer oranje baksteen, die onderling zijn verbonden door als banden doorgetrokken lekdrempels, tussendorpels en lateien. De arduinen lekdrempels steunen als het ware op getrapte consoles van oranje baksteen. Bewaard witgeschilderd houtwerk onder meer kroonlijst op klossen en op fraaie modillons. Linkerzijgevel: bepleisterde gevel met imitatievoegen en oculus.
Binnenin zijn aan weerszijden van de gang salons bewaard met typisch plafondlijstwerk.
Rechts is tegenaan de zijgevel later een lagere garage gebouwd.
Aan het einde van de rechtermuur is in 1954 een kapelletje gebouwd ter "NAGEDACHTENIS/ MARIE/ DE VISSCHERE/ 1854 - 31 MEI 1854/ MARIAAL JAAR" confer natuurstenen plaat met inscriptie vooraan op het kapelletje. De kapel is ontworpen door de Brugse architect Joseph Priem confer bouwvergunning.
Pijlerkapel van donkerrood-bruine baksteen bekroond door simili fronton en zadeldakje met Vlaamse pannen. Vrij hoog basement geleed door het inspringen van de bakstenen. Halfronde nis van gesinterde baksteentjes op een geprofileerde, natuurstenen lekdrempel waarop de inscriptie "O.L.VROUW B.V.O.". Nisje afgesloten door een glazen deurtje en voorzien van een beeld van Maria met Kind.

GEMEENTEARCHIEF OOSTKAMP, Bouwvergunningen: Ruddervoorde, 1954.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1899/4.
DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Oostkamp, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Oostkamp-Outrijve, Assebroek, 2005.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88297 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.