erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
88302
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88302

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Imposante woning gelegen in het gehucht Molenhoek, volgens het kadaster gebouwd in 1894 in opdracht van landbouwer Felix Devisschere. In de jaren 1920-1930 voorzien van een nieuwe, typische voorgevel. Verankerde baksteenbouw van vijf/vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak van mechanische pannen. Gevelparement van oranje baksteen op een plint van imitatiebreuksteen. Kenmerkend gebruik van witgeschilderde beton als doorgetrokken cordon. Typisch voorkomen links van een over de twee bouwlagen doorgetrokken erkeruitbouw onder een plat dak bekroond door een puntgevel met overkragende dakrand, een pseudo-windbord en een hogel. Rechthoekige openingen met arduinen onderdorpels, ontlastingsbogen met open voeg en bewaard, witgeschilderd schrijnwerk. Deur met uitgewerkt deurrooster en dito rooster voor het bovenlicht. In de rechtertravee bevindt zich eertijds vermoedelijk een poort cf. brede ontlastingsboog, nu vervangen door een tweede ingang met moderne vormgeving. Linkerzijgevel met zoldervenster met bewaarde hijshaak. Dak met drie dakkapellen met puntgevel.
Links van de woning bevindt zich een doorrit naar de bijgebouwen, gemarkeerd door twee smalle betonnen pijlers met verjongende bekroning. Bijgebouwen met onder meer trapgeveltje.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1894/15.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88302 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.