erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
88306
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88306

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Klein hoevetje gelegen op een driehoekig perceel dat ten noorden wordt afgebakend door de Kasteelbeek en ten zuiden deels door de eertijds volledig omwalde, voormalige "Tempeliershoeve" (confer Tempeliersstraat nummer 2). Eénlaagse hoeve van het langgeveltype met achterliggende schuur gebouwd in 1929 door de landbouwersfamilie Wybo. Verankerde baksteenbouw onder een vernieuwd zadeldak met mechanische pannen en lichte knik. Bepleisterde plint. Cordon van grijze baksteen boven de openingen. Wooneenheid van drie traveeën en rechts geïncorporeerde stal van twee traveeën. Licht getoogde openingen met strek onder meer centrale deur en twee brede vensters met bewaard houtwerk.
In het midden van de 20ste eeuw is het woonhuis uitgebreid met een aanbouw onder een plat dak ten oosten van de oorspronkelijke hoeve en met enkele bijgebouwen achteraan.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1929/19.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88306 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.