erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Godelieve met pastorie

bouwkundig element
ID
88317
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88317

Juridische gevolgen

Beschrijving

Parochiekerk van de wijk Balie Brugge, toegewijd aan Sint-Godelieve en gelegen op de hoek van de Torhoutsestraat en de Pastoor Vanden Weghestraat.
Georiënteerde, basilicale kerk met gestileerde neogotische en neoromaanse invloed naar ontwerp van de Oostendse architect S. Smis (1909-2003) van 1958-1959. Feestelijk ingewijd op 15 augustus 1959 door hulpbisschop Monseigneur Vangheluwe. Blijkbaar werd ook een ontwerp voor de kerk gevraagd aan de Beernemse architect Jan Callant, aangezien de provinciale bibliotheek Tolhuis te Brugge een niet uitgevoerd ontwerp uit de jaren 1930 van die architect bewaart.

Kerk

Beschrijving

De plattegrond ontvouwt: portaal aan de noordzijde met een rondbooggalerij, éénbeukig schip van vijf traveeën, pseudotransept van één travee met een rechte sluiting, vierkante toren ten zuidoosten. Tegen het schip uitspringende volumes zowel halfrond, zie doopkapel, als rechthoekig confer biechtstoelen. Rechte koorafsluiting (blinde gevel) met aan de oostzijde een sacristie en ten westen twee kleine volumes.
Rode baksteenbouw met gebruik van bruine baksteen voor de plint en natuursteen voor de vensteromlijstingen en dorpels. Zadeldaken bedekt met leien. Vereenvoudigde interpretatie van de romaanse vormentaal confer rondbogen en vrij robuust uitzicht; in mindere mate gotische invloed, onder meer roosvensters. Portaal met rondbooggalerij bereikbaar via trappen en met een bovenliggend roosvenster. Portaal aan de noordzijde en koor aan de zuidzijde met aan de zijkanten rondboogvormige lancetvensters, schip met rondboogvensters in verdiepte bakstenen nissen die tevens fungeren als steunberen. Toren met smalle, langgerekte rondboogvormige galmgaten en met aan de zuidzijde een halfrond trapvolume. Torenuurwerk aan de noord- en de zuidzijde, bekronende windhaan.

Interieur

Sober, wit bepleisterd interieur, met een blote bakstenen afwerking van de rechte koorafsluiting. Basilicaal schip overwelfd door wit bepleisterde kruisgewelven met steekkappen. Twee zijkapellen confer pseudotransept, afgescheiden door twee rondbogen. Halfronde doopkapel met twee ronde vensters toegankelijk via een rondboogvormige opening en afgesloten met een ijzeren hekken met bekronend kruis.
Brandvensters in het schip met de voorstelling van de 7 sacramenten. Rozet boven het doksaal met de afbeelding van de Heilige Godelieve confer opschrift "MARTELDOOD VAN STE GODELIEVE". Glasraam van de Heilige Godelieve boven oostelijk zijaltaar; glasramen boven de biechtstoelen met heraldische symbolen.

Mobilair

Houten lambrisering met kroonlijst en tandlijst op een marmeren plint, marmeren wijwatervaten met kruisje. Twee dubbele biechtstoelen ingewerkt in de houten lambrisering; de lezenaars maken ook deel uit van het vast meubilair. Onder het doksaal bevinden zich vier rondboogdeuren en een centrale rondboogpoort. Vloer van witte en zwarte cementtegels, marmeren treden ter hoogte van het hoogaltaar.

Wit marmeren hoogaltaar met daarboven kruisbeeld. Aan de oostzijde zijaltaar voor de Heilige Godelieve cf. altaardoek "H. GODELIEVE BID VOOR ONS"; houten altaar met beeld van de Heilige Godelieve. Westelijk zijaltaar met drie gepolychromeerde beelden op een houten sokkel; centraal kindje Jezus met links de Heilige Franciscus en rechts de Heilige Thomas. Voor het zijaltaar aan de westzijde altaar voor Onze-Lieve-Vrouwaltaar confer altaardoek "H. MARIA BID VOOR ONS".


Kruisweg in bronzen plaquettes. Toren met oud klokje uit de noodkerk (confer Vrijgeweidestraat nummer 2). Doksaal met orgel.
Altaar tegen de oostgevel van het schip met altaar voor de in 2002 heilig verklaarde "HEILIGE PATER PIO" (1887-1968).

Pastorie

Op een aanpalend perceel ten zuiden van de kerk ligt, gericht naar de Torhoutsestraat, de pastorie van de Sint-Godelieveparochie, doch zonder eigen huisnummer (in 2022: huisnummer 306). De pastorie wordt gebouwd in 1938.
Pastorie gelegen aan de Torhoutsestraat en van de straat afgescheiden door een kleine voortuin met bakstenen muurtje, afgewisseld door dito, halfhoge pilasters met een arduinen rollaag. Tussen de pilasters, zwart beschilderd, ijzeren hekwerk met geometrische motieven in verwerkt. Met gras begroeide voortuin met centraal wandelpand van cementtegels en dito omlooppad.
Art-decogetint dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met zwarte, Vlaamse pannen en op een plint van donkeroranje baksteen. Woning gedomineerd door breed, rondbogig, loggia-achtig portaal extra benadrukt door een lichte erkeruitbouw erboven. In de vierde (smallere) travee zit een dienstdeur, bereikbaar via een afzonderlijk hekken en paadje. Gekoppelde vensters met afgeronde, arduinen penanten tussenin; voorts dito lekdrempels en als cordons doorgetrokken arduinen lateien. Portaal met deur, verfraaid door een art-decodeurrooster, en geflankeerd door twee vensters. Onder het linkervenster bevindt zich een arduinen gevelsteen met opschrift "J. CALLANT/ ARCHIT/ BEERNEM". Beeld van Goede Herder boven het portaal. Rechts, later aangebouwde garage onder een plat dak.

  • Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, Archiefnummer W/01526.
  • Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Fototheek.
  • Provinciale Bibliotheek Tolhuis Brugge, Ruddervoorde, Iconografie.
  • FAUCONNIER T., ROOSE P., Het historisch orgel in Vlaanderen, deel IVa, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissementen Brugge en Oostende, Brussel, 1986, p. 404-405.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Godelieve met pastorie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88317 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.