erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
88330
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88330

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Inwaarts gelegen hoeve die in kern mogelijk opklimt tot het begin van de 18de eeuw. Toegankelijk via een verharde erfoprit met aan het begin een Onze-Lieve-Vrouwkapelletje (confer zonder nummer).
Reeds afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1835) als eigendom van de weduwe en de kinderen van Pieter Jan Decuypere; weergave van een boerenhuis met drie landgebouwen in de boomgaard. Vóór 1866 wordt er volgens het kadaster een landgebouw naast het woonhuis gebouwd en wordt een woonhuis en een bestaand landgebouw gewijzigd. In 1869 wordt de kapel aan het begin van de erfoprit gebouwd (confer zonder nummer). In 1876 verkoopt de familie Decuypere de hoeve aan ridder Emmanuel van Outryve d'Ydewalle uit Oostrozebeke; het woonhuis wordt vergroot. De hoeve wordt in de jaren 1950, 1960 en 1970 uitgebreid met talrijke landgebouwen, voornamelijk gelegen achter het woonhuis.
Oorspronkelijke hoevebebouwing gelegen rondom een verhard erf. Eénlaags boerenhuis; verankerde baksteenbouw onder een vernieuwd en overkragend zadeldak met pannen. Witgeschilderde voorgevel op een zwart gepekte plint. Rechthoekige openingen, beluikte vensters met groen-wit geschilderd houtwerk. Verscheidene verankerde bakstenen landgebouwen aan de west- en zuidzijde van het boerenhuis. Ten westen van het woonhuis twee kleine volumes onder een pannen en golfplaten dak. Ten zuiden van het woonhuis; landgebouw onder pannen dak met een geknikt dakvlak aan de straatzijde en zuidgevel met houten beplanking, daarnaast nog een kleiner volume.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Ruddervoorde, 1869/63, 1876/17.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88330 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.