erfgoedobject

Herberg De Marminne

bouwkundig element
ID
88333
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88333
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Marminne
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige herberg "De Marminne" confer houten bord op de voorgevel van de aanpalende stallen. Gelegen aan het kruispunt met de Vrijlatenstraat en de Kaleshoekstraat.
Volgens de studie van P. Vandewalle zou de geschiedenis van de herberg "de Marminne" al teruggaan tot de 16de eeuw (1586) confer de vermelding "een wuenhuus (...), ghenaemt van oude tijden de Mareminne". Aanduiding op het primitief kadasterplan (circa 1835) van "de marminne herberg". In 1913 bouwt Raymond Vandierendonck op de grond van de vroegere herberg "De Marminne" een nieuw woonhuis.
Woning van drie traveeën en twee bouwlagen; verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met mechanische pannen. Gecementeerde plint. Licht getoogde openingen met vernieuwd houtwerk. Aanpalende stallingen tegen de zuidgevel van het woonhuis onder een sterk overkragend pannen zadeldak. Zijgevel met openingen onder strek. Vernieuwd toegangshekken naast de stal. Achter de woning, aan de kant van de Kaleshoekstraat, waren voorheen nog de gebouwen te zien van naar verluidt een voormalige chicorei-ast (heden sterk vervallen toestand).

  • VANDEWALLE P., De molens van Ruddervoorde, Heemkundige Kring Ruddervoorde, 1994, p. 42-44.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg De Marminne [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88333 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.