erfgoedobject

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
88351
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88351

Juridische gevolgen

Beschrijving

Verzorgd, voormalig hoevetje bestaande uit losse bestanddelen te dateren in het begin van de 20ste eeuw, doch mogelijk bewaart het woonhuis een 19de eeuwse kern. Gelegen in het gehucht Rooiveld, op de grens van het gehucht Kampveld (confer Oostkamp), langs de dreef die de Waterstraat (confer Oostkamp) verbindt met het domein van kasteel "Rooiveld" (confer Rooiveldstraat nummer 107). Sinds de aanleg van de Denemetstraat in het derde kwart van de 19de eeuw ook gelegen op het einde van die straat.
Op het primitief kadasterplan (circa 1835) wordt centraal op het perceel een gebouwtje weergegeven. Volgens het kadaster wordt het bestaande gebouwtje in 1844 verkocht aan P. de Melgar, toenmalig eigenaar van het voormalige jachtdomein, later zogenaamd kasteel "Rooiveld" (onfer Rooiveldstraat nummer 107). Het volume wordt volgens het kadaster circa 1846 herbouwd als landgebouw en achteraan het perceel wordt een nieuwe, kleine woning bijgebouwd. Weergegeven op een 19de-eeuwse kaart uit het Stadsarchief van Brugge (vermoedelijk uit de periode 1856-1859). Ten laatste in 1900 laat de nieuwe eigenaar Aquilin Arents de Beerteghem-de Thibault de Boesinghe, tevens eigenaar van het kasteel "Rooiveld", het landgebouw afbreken en het woonhuis van 1844 vergroten. In het verlengde worden ook nog twee ander gebouwen opgetrokken confer zo afgebeeld op de figuratieve kaart van eigendommen daterend van het einde van de 19de eeuw uit het Rijksarchief te Brugge.

Eénlaags woonhuis van vijf traveeën onder een zadeldak met pannen. Witgeschilderde gevels; voorgevel op een zwartgeschilderde plint. Voorgevel met centrale deur en beluikte vensters met vernieuwd houtwerk. Gebouwen en erf volledig omhaagd. Ten oosten van het woonhuis ligt een gelijkaardig volume van twee traveeën, heden gebruikt als een dubbele garage. Ten westen van het woonhuis een lager volume, gebruikt als bergruimte, eveneens onder zadeldak met pannen en met wit beschilderde gevels. Oostelijke zijgevel met laadluik.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Waardamme, 1846/2, 1905/5.
RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1120: Figuratieve kaart van eigendommen (sectie A, E en F), 19de eeuw.
STADSARCHIEF BRUGGE, Archief Moentack de Melgar, nr. 2147: Figuratieve kaarten en plannen, Plan van eigendom te Waardamme en Papenvijvers, eigendom van P. de Melgar, s.d.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve bestaande uit losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88351 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.