erfgoedobject

Vrij zwaar verbouwde hoeve "'t Rooiveld"

bouwkundig element
ID
88371
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88371
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Rooiveldstraat nrs. 70-72. Vrij zwaar verbouwde hoeve " 't Rooiveld", teruggaand tot de 18de eeuw. Hoeve met losse bestanddelen gelegen op het einde van een doodlopende, zuidelijke zijarm van de Rooiveldstraat, vlakbij de Akkerstraat; de zijarm is in de tweede helft van de 19de eeuw verbonden met de huidige Waterhoenstraat. De lange zijarm is deels aangelegd als toegansgdreef omzoomd met populieren. Ondanks de gelijkaardige benaming heeft de hoeve geen rechtstreeks verband met kasteel "Rooiveld" (cf. nr. 107).
Voor het eerst aangeduid op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835) als een hoeve met woonhuis, twee landgebouwen en bakhuis in een boomgaard; eigendom van de familie Pecsteen. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) wordt de hoeve afgebeeld met als bijschrift "Ferme Vandewalle"; de stal ten noorden van het woonhuis wordt voor het eerst circa 1843 weergegeven. Aangeduid op de Atlas van Vandermaelen (1846-1854) met "Ferme". Op de kaart van het Dépôt de la Guerre (circa 1865) nog steeds dezelfde situatie. Rond het derde kwart van de 19de eeuw worden drie nieuwe bijgebouwen rondom het woonhuis voorzien, waaronder de stal ten noordoosten van het woonhuis en de schuur cf. weergegeven op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1880). Ten laatste in 1882 wordt ten oosten van het woonhuis nog een vierde bijgebouw opgetrokken en in 1896 vormt men het bakhuis om tot landgebouw.
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen rondom een deels verhard en begraasd erf. Thans bestaande uit een woonhuis met stal ten noorden, een schuur ten zuiden en in de tweede helft van de 20ste eeuw uitgebreid met verschillende loodsen en uitbouwen. Langwerpig, éénlaags woonhuis. Verankerde, wit beschilderde baksteenbouw met zwart beschilderde plint onder zadeldak met oranje Vlaamse pannen. Oorspronkelijke gevelindeling niet langer afleesbaar door de verschillende aanbouwen en de vergrootte openingen. Vernieuwd houtwerk. Stal onder overkragende zadeldak met wit beschilderde erfgevel op zwart gepekte plint; puntgevel met groen beschilderd staldeurtje en laadluik. Vrij monumentale schuur ten zuiden van het woonhuis gelegen (kant Akkerstraat); verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak voorzien van een centrale houten poort. Kopgevel met verschillende openingen. Herbouwde zuidgevel.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Waardamme, 1885/9, 1896/3.


Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrij zwaar verbouwde hoeve "'t Rooiveld" [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88371 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.