erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
88372
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88372
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kleine, begin 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen rondom een met gras begroeid erf, toegankelijk via een lange, overharde dreef ten westen van de toegang naar kasteel "Rooiveld" (confer nummer 107); de bomen langs deze dreef zijn begin 2007 gerooid. Ondanks de nabijheid van het kasteel heeft de hoeve nooit deel uitgemaakt van de eigendommen van de adellijke families die het kasteel bewoonden. De woning is vanaf het begin van de 19de eeuw tot op heden eigendom van de familie Vanhove.
Het boerenhuis dateert van circa 1800 confer nog niet aangeduid op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), doch wel al aanwezig op het primitief kadasterplan (circa 1835). In 1863 registreert het kadaster de opsplitsing van het bestaande volume in twee delen en de bouw van het schuurtje in 1852.
Het onverhard erf is toegankelijk via een ijzeren hekken tussen twee kleine, witgeschilderde betonnen paaltjes. Boerenhuis gelegen aan de noordzijde van het erf. Vermoedelijk eertijds een lager volume onder licht overkragende en licht geknikte bedaking, bedekt met Vlaamse pannen confer meest westelijke helft. Deze helft bewaart de originele openingen met dito schrijnwerk. Mogelijk is in 1863(?) de rest van het volume hoger opgetrokken. Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw met gepekte plint onder een vooraan vernieuwd zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. Eenvoudige rechthoekige deuropening tussen twee beluikte vensters. Tegenover de ingang van het boerenhuis ligt een kort looppad naar een witgeschilderd betonnen paaltje met ijzeren waterpompje.
Links van de erftoegang, lage schuur, deels met houten beplanking. Aan erfzijde drie deurtjes en sporen van verdwenen of verplaatste deuropeningen en latei. Stal tegenover het woonhuis; verankerde baksteenbouw onder overkragend zadeldak met pannen. Gevel aan de kant van het erf met zes traveeën; openingen onder betonnen lateien. Tegen de zijgevel lager aangebouwd volume onder golfplaten dak.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waardamme, 1863/4.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, Waardamme, artikel 94.
  • Stadsarchief Brugge, Archief Moentack de Melgar, nummer 2147: Figuratieve kaarten en plannen, Plan van eigendom te Waardamme en Papenvijvers, eigendom van P. de Melgar, s.d.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88372 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.