erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
88388
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88388

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kleine, 18de-eeuwse pachthoeve bestaande uit losse bestanddelen gelegen in de wijk Veldhoek. Woonhuis en een recht ertegenover gelegen stal voor het eerst weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Omstreeks 1900, bouw van de schuur en een landgebouw tussen het woonhuis en de stal. In 1920 wordt een uitbouw van het woonhuis aan de noordzijde afgebroken.
De drie volumes, woonhuis, stal en schuur, zijn parallel met mekaar en loodrecht op de straat gelegen. Erftoegang met hekken tussen twee pijlers met bekronend bolornament. Boerenhuis met geïntegreerde stal- of bergruimte, gelegen aan een begraasd erf. Verankerde bruine baksteenbouw onder overkragende zadeldaken met Vlaamse pannen; voorgevel deels vernieuwd confer nieuw parement van oranje baksteen ter hoogte van de stalling/berging. Woongedeelte van vier traveeën met een voordeur met bovenlicht en beluikte vensters met vernieuwd houtwerk. Bewaarde kopgevel aan de kant van de vernieuwde stalling/berging met nisje met Mariabeeldje boven laadluik. Stal ten noorden van het boerenhuis met twee staldeuren in de straatgevel en grote poort in de langsgevel. Schuur ten zuiden van boerenhuis met deels dichtgemaakte dwarse doorrit; in de noordgevel is de voormalige doorrit doorgetrokken boven de dakrand en afgedekt met een sleepdakje. Tegen de oostelijke zijgevel bevindt zich een later, laag aangebouwd volume onder lessenaarsdak.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waardamme, 1905/9, 1920/26.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88388 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.