erfgoedobject

Veldkapel

bouwkundig element
ID
88389
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88389

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Veldkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Veldkapel aan de kruising van de Stokhovestraat met de Mariastraat, omringd door drie knotwilgen. Volgens het kadaster opgericht in 1945 ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux uit dankbaarheid voor de bevrijding van Waardamme uit de Tweede Wereldoorlog. Naar verluidt gebouwd in opdracht van de bewoners van de wijk Veldhoek. Tot in 1965 vindt elke tweede zondag van mei een bedevaart plaats naar de veldkapel.
Eenvoudige, bakstenen kapel onder leien zadeldak op een kleine, vierkante plattegrond. Rondboogvormige toegangspoort met daarboven een houten kruis. Zijgevels met telkens twee rondboogvensters tussen steunberen. Rechthoekige koorafsluiting, eveneens onder zadeldak met leien en met telkens een rondboogvenster in de zijgevel. Bepleisterd en geschilderd interieur met rondbooggewelf: bovenaan de rondboog opschrift "WEES GEGROET MARIA". Wanden met bruine tegels: altaar met lichtblauwe en zwarte tegels. Mariabeeld in rondboognis.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waardamme, 1945/7.
  • DE GRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. gemeente Waardamme, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Vichte-Waregem, Assebroek, 2005.
  • STROBBE L., DENOLF J., Waardamme: een modelgemeente op het platteland, Waardamme, 1971.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Veldkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88389 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.