erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
88395
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88395

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woonhuis met aanpalende werkplaats, door de jaarankers onder de vernieuwde gootlijst gedateerd "1931"; doch volgens het kadaster gebouwd in 1914 in opdracht van landbouwer Edmond Brouckaert. In 1929 registreert het kadaster een uitbreiding van het woonhuis aan de noordzijde en de bouw van twee achtergelegen broeikassen. In 1930 worden de twee broeikassen met elkaar verbonden door de bouw van een derde broeikas en wordt er een serre tegen de achtergevel van het woonhuis gebouwd.

Woonhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een vernieuwd zadeldak met pannen (nok evenwijdig met straat). Baksteenbouw met decoratieve muurankers aan de straatkant. Openingen met betonnen lateien en bewaard, licht art-decogetint houtwerk onder meer afgeschuinde bovenhoeken, kleine roedeverdelingen in het bovenlicht van de voordeur en voorkomen van gekleurd glas.

Rechts, aanpalende werkplaats onder brede trapgevel. Ter hoogte van de tweede bouwlaag gedichte openingen met bewaarde lateien; eerste bouwlaag met poort en naastgelegen venster.

Ten noorden van het woonhuis ijzeren toegangshekken tussen twee witgeschilderde betonnen paaltjes met bolbekroning; een pad leidt naar een half aanpalend achterhuis onder pannen schilddak en voorzien van rechthoekige vensters onder betonnen lateien.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waardamme, 1914/2, 1929/4, 1930/5.

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De aanpalende werkplaats onder brede trapgevel en het toegangshek tussen betonnen paaltjes zijn niet langer bewaard. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88395 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.