is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Tivoli en brouwerij De Pijl
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Tivoli
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalige herberg "TIVOLI" zie gevelcartouche en bijhorende brouwerij "De pijl" op ommuurd perceel. Huidig volume dateert volgens de jaarsteen van "1881". Op het primitief kadasterplan van 1830 staat een gelijkaardig volume, aangeduid als schuur. Dit wordt in 1881 afgebroken en vervangen door het huidige gebouw. In 1886 wordt het achterste gedeelte omgevormd tot een stoombrouwerij. In 1877 wordt de zogenaamde brouwerswoning links van het gebouw opgetrokken (Bloemenedalestraat nummer 68).
Aan de straat een rode verankerde baksteenbouw met sierankers. Trapgevel voorzien van een blinde rondboogarcade doorlopend over de zijgevels. Op de begane grond rechthoekige muuropeningen in een segmentboognis met bepleisterde en beschilderde latei. Op de verdieping rondboogvormige muuropeningen. Zijgevel voorzien van een blinde korfboogfries.
Links van het hoofdvolume oprit geflankeerd door twee grote lindes, waarvan één omgeven door het doorlopend pannen lessenaarsdak. Smeedijzeren hekken bevestigd aan recentere bakstenen pijlers.
Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)