erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
90209
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90209

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve waarvan de site minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, zie weergave van twee volumes op een kaart bij het landboek van 1654-1656, thans met 19de- en 20ste-eeuwse bestanddelen.

Het primitief kadasterplan (circa 1830) geeft de configuratie van een woonhuis met een haaks bijgebouw weer. In 1851 laat de toenmalige eigenaar en landbouwer Joannes Verhelle uit Meulebeke het woonhuis volledig herbouwen. In 1863 wordt de haakse schuurstalvleugel herbouwd en in 1911 gebeurt er een perceelsvereniging met onder meer een achterliggend landgebouw.

Deels verhard erf met beboomde grasperken. Eénlagig woonhuis onder zadeldak (mechanische pannen) met verankerd bakstenen parement, natuurstenen onderdorpels, segmentboogopeningen onder strek en deur in zwartbakstenen omlijsting met pilasters. Aan oostzijde, schuurstalvleugel met recente uitbreiding aan erfzijde. Recentere bijgebouwen aan noord- en oostzijde.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1851/41, 1863/44, 1911/13.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90209 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.