is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg 't Wulveke
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalige herberg " 't Wulveke", op de locatie van de vierschaar van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede, een middeleeuwse plaatsnaam bij de toenmalige "Wytstraat" (= Bruggesteenweg). De galg van de vierschaar is te situeren op de "Schobbejakshoogte" (zie Veldkapellestraat) op de grens met Wingene. "Scalclethe" wordt reeds vermeld in het "Liber Traditionum" (1042) van abt Wichard, waarin hij het bezit van de Sint-Pietersabdij beschrijft, en zou in Ruiselede de oudst bekende naam zijn, "Wulfveken" wordt vermeld in 1644.
In het landboek van 1662 staat het behuisd erf het "Wulveken" ingeschreven als eigendom van de weduwe van brouwer Jan Vanden Hende (zie A. Rodenbachstraat nummer 2).
De vierschaar is afgebeeld op een figuratieve kaart in het renteboek van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede uit 1686. Dwars op de straat georiënteerde woning, het volume staat getekend op de Ferrariskaart (1770-1778). Eventueel ouder volume maar met nieuw gevelparement. Op de straatgevel een arduinen gedenksteen aangebracht in 1960 met opschrift "HIER AAN 'T WULVEKE / STOND DE VIERSCHAAR / VAN DE HEERLIJKHEID / St PIETERS SCHALKLEDE".
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)