Teksten van Burgerhuis in beaux-artsstijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11135

Burgerhuis in beaux-artsstijl ()

Deze statige burgerwoning in beaux-artsstijl werd in 1909 getekend door architect Jacques De Weerdt voor mevrouw A. Van Stappen, wonende in de Transvaalstraat 72. De witte natuurstenen gevel sluit, ondanks de andere bouwstijl aan bij de naastgelegen woning die De Weerdt een paar jaar eerder realiseerde, door het gebruik van hetzelfde parement, gelijkaardige verhoudingen en de reminiscenties naar de Franse bouwstijlen die in beide gevels aanwezig zijn.

We woning telt drie en een halve bouwlaag en drie traveeën onder een leien mansardedak. De lage begane grond fungeert als sokkel van de woning en bevatte oorspronkelijk aan straatzijde een spreekkamer met twee korfboogvensters, die zijn vervangen door een garagepoort. Tweede en derde bouwlaag gelijkaardig behandeld, met drie korfboogvensters met sierlijke waterlijst, waarbij op de bel etage het centrale venster uitgewerkt is als driezijdige erker met leien lessenaarsdakje. In de mezzanino een centraal tweelicht onder een boven de kroonlijst uitstekende top met groot medaillon en onder een leien koepelvormig dak. Twee flankerende oculi in sierlijk gedecoreerde, gesculpteerde lijst. Typisch voor de beaux-artsstijl zijn behalve het natuurstenen parement, de verfijnde decoratie overgenomen uit de klassieke Franse stijlen, zoals de chutes, de bloemenranken, het medaillon, de rocailles. Zeer gaaf bewaarde gevel, waarbij ook het schrijnwerk van de deur en de vensters is bewaard, gekenmerkt door het smeedijzerwerk in de deur en de ovale roedeverdeling van de bovenlichten van de vensters.

De woning kent een klassieke enkelhuisindeling, met links de gang met trappenhuis, en rechts een enfilade van drie kamers. De lage begane grond werd oorspronkelijk benut als dienstruimtes, met vooraan een spreekkamer, en achteraan een ruime keuken met trap rechtstreeks naar de volledig ondergrondse kelder. De gang verbreedt achter de voorkamer tot een ruime traphal, met beneden een vestiaire.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1909 # 108.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in beaux-artsstijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/167805 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Burgerhuis in een gemengde neo-Lodewijk XVI-stijl, waarvoor bouwaanvraag van 1909, naar ontwerp van Jacques De Weerdt; witstenen gevel met lage begane grond, later verbouwd tot garage; drie bovenverdiepingen met risalietvormende middentravee met erker en koepelvormige bekroning.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1909, Modern Archief 20.449, dossier 108.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 146.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent (R.U.G.), 92.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in beaux-artsstijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/11135 (geraadpleegd op ).