Woning Geuens ()

Eengezinswoning gebouwd in opdracht van de boekhouder Homerus (Omer) J.K. Geuens, naar een ontwerp door Huib Hoste uit 1935.

Rijwoning in half open bebouwing van twee bij vier traveeën en twee tot drie bouwlagen onder plat dak. Oorspronkelijk gevelafwerking in simili op een lage sokkel in geel baksteenmetselwerk met schaduwvoegen, en metalen schrijnwerk. Aan de voorgevel is de sokkel verbreed in functie van een plantenbak. Kenmerkende geometrisch geordende stapeling van bouwvolumes met sobere rechthoekige muuropeningen; overluifeld zijportaal. Uitzicht sterk gewijzigd door het aanbrengen van een kroonlijst en nieuwe vensters.

Volgens de bouwplannen is de plattegrond georganiseerd rond de centraal ingeplante inkom- en traphal. Gelijkvloers kantoor aan straatzijde, keuken bij de traphal en woonkamer met terras aan tuinzijde. Op de bovenverdieping vier slaapkamers waarvan één met balkon (tuinzijde) en de badkamer. De dakverdieping boven de middenzone herbergt een zolder.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1006#7706.
  • AVERMAETE T., PROVO B. (red.), & VERDONCK A. 2005: Huib Hoste 1881-1957, Antwerpen, 176.
  • SMETS M. 1972: Huib Hoste, voorvechter van een vernieuwde architectuur, Brussel, 130.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning Geuens [online], https://id.erfgoed.net/teksten/391494 (geraadpleegd op ).


Eengezinswoning ()

Sterk aangepaste eengezinswoning van 1935 (?) naar ontwerp van Huib Hoste. Aanvankelijk witgeschilderde, geometrisch geordende stapeling van bouwvolumes met sobere rechthoekige muuropeningen.

Oorspronkelijk uitzicht sterk gewijzigd door het aanbrengen van een kroonlijst en nieuwe, beluikte vensters en door het verwijderen van de beschildering.

  • SMETS M. 1972: Huib Hoste, voorvechter van een vernieuwde architectuur, Brussel, 130.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning Geuens [online], https://id.erfgoed.net/teksten/11436 (geraadpleegd op ).