Pessemiersbrug ()

Zogenaamde Pessemiersbrug, betonnen boogbrug over de spoorweg, wederopgebouwd in 1922 na de vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog. Opvallende kenmerken zijn de bogen met afgeschuinde bovenboorden, de korte aanzetblok met versiering en de dwarsverbindingen boven met gebogen onderrand. Eveneens betonnen brugleuningen. Aan de kant van de Oudstrijderslaan bevinden zich aan weerszijden van de brugtoegang natuurstenen balustrades voorzien van gelijkaardige siermotieven. Langsheen de Oudstrijderslaan en aansluitend op de voornoemde balustrade staat een gietijzeren balustrade met gecanneleerde gietijzeren zuiltjes.


Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingdossier DO002098, Spoorwegstation met twee bruggen
Auteurs:  De Schepper, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pessemiersbrug [online], https://id.erfgoed.net/teksten/177973 (geraadpleegd op ).


Pessemiersbrug, boogbrug ()

Zogenaamde Pessemiersbrug, betonnen boogbrug over de spoorweg, heropgebouwd in 1922 na de vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog. Rijbaan geflankeerd door betonnen bogen en voetpaden met betonnen leuningen. Aan de kant van de Viermaartlaan, natuurstenen balustrade met dezelfde eenvoudige siermotieven.

  • Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, G. 1a.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pessemiersbrug [online], https://id.erfgoed.net/teksten/29005 (geraadpleegd op ).