Burgerhuis ()

Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (dakbedekking niet zichtbaar), uit eerste helft 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel op kalkstenen plint; verhoogde begane grond. Houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige, aaneengesloten vensters in vlakke hardstenen omlijsting in de drie linker traveeën; op de tweede en derde bouwlagen van de twee rechter traveeën zijn de hardstenen stijlen van de vensters verwijderd; over heel de gevel hardstenen, kordon vormende lekdrempels. Rechthoekige deur (zie vensters), voorzien van een brede, geprofileerde druiplijst die tevens fungeert als balkon voor het venster van de bel-etage.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/31835 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Het burgerhuis werd in de eerste helft van de 19de eeuw opgetrokken. Het linkergedeelte van de straatgevel wordt gekenmerkt door aaneengesloten vensters.

Het dubbelhuis telt vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak en dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw. De bakstenen lijstgevel met kalkstenen plint staat op een verhoogde begane grond. In de drie linkse traveeën zijn de rechthoekige vensters aaneengesloten in een vlakke kalkstenen omlijsting. Op de tweede en derde bouwlagen van de twee rechtse traveeën zijn de stijlen van de vensters verwijderd. De kalkstenen lekdrempels vormen een gevelbreed cordon. De rechthoekige deur met een gelijkaardige omlijsting als de vensters, is voorzien van een brede, geprofileerde druiplijst die tevens fungeert als balkon voor het venster van de bel-etage. De gevel was op het moment van bescherming afgewerkt met een houten kroonlijst op klossen. Deze is sindsdien verwijderd en vervangen.


Bron: Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000349, 13 monumenten en 2 stadsgezichten, beschermingsdossier.
Auteurs:  Gyselinck, Jozef
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/179779 (geraadpleegd op ).