Teksten van Hof ten Bullenberg

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39009

Hof ten Bullenberg (herinventarisatie 2012) ()

Historische hoeve met losse bestanddelen waarvan de gebouwen minstens opklimmen tot de 18de eeuw. Het Hof te Bullenberg is een overblijfsel van één van de vele oude hoven in dit gebied, waarvan het gehucht Goudveerdegem het centrum was. Op de Ferrariskaart (circa 1770-1778) was er een hoeve met losse bestanddelen aangeduid als pachthoeve "Gautvindighem", naar het gelijknamig gehucht (Goudveerdegem). Het domein was afgezet met bomen en ten oosten was er een tuin voor nut en sier aanwezig. De huidige gebouwen zijn al weergegeven op het primitief kadaster in 1829 als "Het Hof ten Billenberg". De gebouwen waren eigendom van landbouwer Carolus Sterckx. De West-Brabantse familie Sterckx zal reeds in de 16de en 17de eeuw een "hof te Goudveerdegem" en later in de 17de en 18de eeuw het "hof te Bullenberg" bezitten. Sinds de opmeting ten tijde van het primitief kadaster gebeurde er nog een aantal wijzigingen zoals het slopen van een gebouw centraal op het erf en de bouw van een recent dienstgebouw ten noordwesten. Renovatie aan de gang tijdens het onderzoek (2010).

Hoeve met losstaande bestanddelen geschikt rond een groot deels ommuurd gekasseid erf met oorspronkelijk centraal een mestvaalt. Verankerde bakstenen gebouwen met ten noordoosten een geknikte vleugel met stal en boerenwoning, ruïne van een schuur ten zuidwesten en een recente vleugel ten noordwesten. Deels omhaagde tuin ten noordoosten.

Onderkelderd woonhuis van zeven traveeën (plus twee aansluitende traveeën bij de stallingen ten noorden) en anderhalve bouwlaag onder geknikt zadeldak (vernieuwde mechanische pannen) op houten modillons met rechts een aandak. Rechthoekige gevelopeningen in een vlakke hardstenen omlijsting en met bakstenen ontlastingsboogjes, beluikte vensters met diefijzers. Vierkante zoldervensters. Noordoostelijke gevel met muurvlechtingen en schouderstukken en rechthoekige muuropeningen met diefijzers en hardstenen dorpels. Gebruik van zandsteen voor de lage plint, de als muurband doorgetrokken onderdorpels en de hoekblokken van de vensters. In de zijgevel rechthoekige muuropeningen met hardstenen dorpels. Links aansluitende éénlaagse stal onder zadeldak met vernieuwde dakbedekking (pannen). Verschillende bouwsporen in de gevel. Rechthoekige muuropeningen, waarvan de deuren in een vlakke hardstenen omlijsting. Laadvenster in de vierde travee. Noordwestelijke gevel van de stalling met muurvlechtingen en jaarsteen "1776".

Ruïne van een onderkelderde langsschuur. De schuur was volgens de inventarisatie uit de jaren 1970 gedateerd in de zijpuntgevel "12 M/ 1876". Rechthoekige poort deels met een blauwe hardstenen omlijsting. Links ervan rechthoekige deur in blauwe hardstenen omlijsting, rechthoekig keldergat met dito omlijsting. Voorts resten van zandstenen hoekketting. De stallingen ten noordwesten zijn heden gesloopt en vervangen door nieuwbouw (in de jaren 1970 nog bewaard). Ten oosten van de hoeve tegen de straatzijde vervallen bijgebouwtje, mogelijk een voormalig bakhuis.

  • LINDEMANS L. 1996: Genealogie Sterckx uit Schepdaal, Vlaamse Stam, 10, 257-267.
  • VERBESSELT J. 1988: Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13e eeuw, Deel XXII, Lennik – Wambeek – Gooik. Het Diets Domein van de abdij Nijvel, Brussel, 163-165.

Auteurs:  Thomas, Hans; Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof ten Bullenberg [online], https://id.erfgoed.net/teksten/142115 (geraadpleegd op ).


Hof ten Bullenberg ()

Semi-gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, daterend uit einde 18de-19de eeuw.

Op de rechterzijde, geknikte vleugel met stal en woonhuis uit einde 18de eeuw (naar verluidt van 1769). Eénlaags boerenhuis van acht traveeën met een zadeldak (pannen). Voorgevel voorzien van een rechthoekige deur van arduin en gelijkaardige, beluikte en getraliede vensters in vlakke arduinen omlijstingen met ontlastingsboog. In de achtergevel, gebruik van zandsteen voor de lage onderbouw met keldergaten en voor het cordon en de hoekstenen der rechthoekige venstertjes met arduinen lateien en lekdrempels; arduinen achterdeur. Aandak, vlechtingen en schouderstukken.

Stallen, in het verlengde en in de haakse vleugel, met zadeldaken (pannen en kunstleien) uit dezelfde tijd; baksteenbouw voorzien van arduinen deuren met ontlastingsboog. Op de linkerzijde, een bakstenen langsschuur onder zadeldak (pannen), door middel van gesinterde stenen in de zijpuntgevel gedateerd 12 M/ 1876; rondboog met poort onder houten latei: afdak tegen de langsgevel en open karrenhuis onder zadeldak (pannen), tegen de zijgevel. Bakstenen muur aan de straatzijde.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof ten Bullenberg [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39009 (geraadpleegd op ).