Gesloten hoeve (herinventarisatie 2012) ()

Gesloten hoeve uit het midden van de 19de eeuw met mogelijks een oudere kern, gelegen op de hoek met de Brouwerijstraat. Op het primitief kadaster (1829) was er reeds een gebouw aanwezig op de locatie van het boerenhuis en in 1865 werd er een "reconstruction" opgetekend op het kadaster die volgens de leggers reeds vijf jaar eerder plaatsvond. Of hierbij ook het woonhuis volledig werd herbouwd is niet bekend. Ondanks de opgetekende reconstructie van 1860, is de schuur gedateerd "1847" in de erfgevel door verheven metselwerk. Heden gerenoveerd.

Woonhuis ten zuiden en parallel hiermee de schuur ten noorden, stal ten oosten en het erf is ten westen afgezet met een bakstenen muur en toegankelijk via een poort onder zadeldakje. Witgeschilderde verankerde bakstenen gebouwen met gepikte plinten. Woonhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een overkragend pannen zadeldak op houten geprofileerde modillons. Beluikte, rechthoekige muuropeningen met een vlakke omlijsting van blauwe hardsteen (deels vernieuwd?); vernieuwd schrijnwerk. Rechts naast de woning éénlaags volume onder zadeldak. Gecementeerde zijgevels.

Tweebeukige Langsschuur van drie traveeën onder pannen zadeldak met een rechthoekige (heden toegemetste) poort, ingeschreven in een verdiept rondboogveld. Voorts sterk gerenoveerd en voorzien van nieuwe muuropeningen. Ten westen aangebouwd volume onder lessenaarsdak. Stallen met eveneens vernieuwde muuropeningen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1865/62.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/142218 (geraadpleegd op ).


Semi-gesloten hoeve met boerenhuis ()

Semi-gesloten hoeve met boerenhuis uit einde 18de eeuw en hoevegebouwen uit 19de eeuw. Zeven traveeën breed boerenburgerhuis met twee verdiepingen en een zadeldak (pannen) op geprofileerde houten modillons; witgeschilderde baksteenbouw met gepikte plint. Begane grond voorzien van een rechthoekige arduinen deur en gelijkaardig omlijste vensters met ontlastingsboog en luiken; slechts de twee middenvensters van de bovenverdieping hebben arduinen omlijstingen. Achtergevel met één gelijkaardige venster- en een deuromlijsting; voorts recentere muuropeningen (vermoedelijk aanvankelijk een mank huis). Gecementeerde zijgevels. Haakse aanhorigheid met doorgang naar het erf; een bakstenen muur bakent het op de overzijde af.

Bakstenen langsschuur (parallel met de woning) met zadeldak (pannen), gedateerd 1847 door middel van uitstekende bakstenen op de door bakstenen lisenen gemarkeerde langszijde; gecementeerde zijpuntgevel voorzien van een inrijpoort met houten latei en bakstenen rondboog. Niet meer uitgebaat als hoeve.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39018 (geraadpleegd op ).