Teksten van Traditioneel breedhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3918

Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis van drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, uit het vierde kwart van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Vanaf 1988 gerestaureerd in opdracht van K. Cornelis, naar een ontwerp door de architect Marcel Geens uit 1987, met ontpleisteren, herstel en aanvullen van het bak- en zandsteenparement, reconstructie van de kruiskozijnen. De reconstructie van de pui volgde na 1993.

Lijstgevel in bak- en zandsteenbouw met kwartholle negblokken, speklagen en steigergaten, verankerd door smeedijzeren muurankers. Gereconstrueerde pui met sokkel, middendeur en kruiskozijnen, ter vervanging van een klassieke houten winkelpui uit de vroege 20ste eeuw. Rechthoekige bovenvensters met ontlastingsbogen, vernieuwde dorpels en op de tweede verdieping kruismonelen. In de rechter travee, dakvenster met tuitgevel en schouderstukken, mogelijk de vereenvoudiging van een trapgevel, geopend door een rechthoekig venster en een balkgat.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 86#87215 en 86#87521.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297749 (geraadpleegd op ).


Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis met twee traveeën en drie bouwlagen, voorzien van gevelankers uit het vierde kwart van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw, met wijzigingen uit de 19de en de 20ste eeuw.

Eenvoudig gecementeerd lijstgeveltje met houten winkelpui uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; rechthoekige aangepaste vensters op de bovenverdieping. Uit de as geplaatst dakvenster met puntgevel en schouderstukken.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/3918 (geraadpleegd op ).