Teksten van Neoclassicistische rijhuizen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3950

Neoclassicistische rijhuizen ()

Geheel van twee gekoppelde, neoclassicistische winkelhuizen van elk twee traveeën, vier bouwlagen en een mezzanine onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Het betrof oorspronkelijk panden van slechts drie bouwlagen met een oudere, mogelijk traditionele kern, aangegeven door de insteekverdieping. Deze werden volgens de bouwaanvraag uit 1841 in opdracht van de heer J.B. Van der Linden verhoogd met de vierde bouwlaag en de mezzanine onder een nieuw zadeldak. Bij deze ingreep werd de voorgevel vermoedelijk volledig heropgebouwd. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels, oorspronkelijk op gekoppelde winkelpuien met midden- en zijportaal, en geleed door de puilijst. Registers van rechthoekige bovenvensters op individuele lekdrempels. Klassiek hoofdgestel met brede, gelede architraaf, mezzanine en oorspronkelijk een houten kroonlijst op klossen. Verbouwde puien.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1841#211 en 1847#305.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische rijhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297760 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistische rijhuizen' ()

Geheel van twee gekoppelde neoclassicistische rijhuizen, elk twee traveeën breed, vier bouwlagen en een mezzanine hoog onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met verbouwde winkelpuien. Registers van rechthoekige vensters op individuele lekdrempels. Klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, mezzanine en oorspronkelijk een houten kroonlijst op klossen.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische rijhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/3950 (geraadpleegd op ).