Teksten van Hoeve en Onze-Lieve-Vrouwekapel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39882

Hoeve en Onze-Lieve-Vrouwkapel ()

Tegen de gevelpunt van het hof Candriessche – een verbouwde hoeve met enkele bewaarde oudere elementen en waarvan de oorsprong minstens opklimt tot 1281 – staat een fraai, in lokale natuursteen uitgewerkt nisvormig, barok kapelletje met sporen van beschildering. In 1645, zie opschrift, werd het aangebracht tegen de nieuwgebouwde stalvleugel door de toenmalige eigenaar Servaes Godts, meier van Steenokkerzeel en Humelgem van 1645 tot 1670.

De spitsboognis op bewerkte kraagstenen, gevat tussen Korinthische zuiltjes met bloemmotief op de zwikken, zijn bekroond met een entablement met druiplijst en het opschrift “1645/ Ter eeren Goodts en/ zijn glorie Marias/ groote victorie en tot/ Servaes Godts memorie”. Er staat ook een recent Mariabeeldje.

  • DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent, 55.
  • LAUWERS J. 1992: Geschiedenis van Berg, Buken, Kampenhout en Nederokkerzeel, Heule, 74-77.

Bron: Beschermingsdossier DB002232, Gevelniskapel Onze-Lieve-Vrouw (digitaal dossier)
Auteurs:  Paesmans, Greta
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve en Onze-Lieve-Vrouwekapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/145167 (geraadpleegd op ).


Het Lammeke ()

Zou hof ter Candriessche kunnen zijn; vermelding 1617 tot 1700. Zogenaamd "het lammeke" in gehucht Candries; nadien naamsverwisseling.

Verbouwd hoevetje met enkele oudere behouden elementen; in de voor- en achtergevel, een zandstenen deurtje met lateiconsooltjes; sporen van zandstenen cordons in de beraapte voorgevels; een steil zadeldak (pannen) en een schouderstuk; in de zijpuntgevel met breukstenen sokkel, een ingemetseld, fraai beschilderd kapelletje: spitsboognis op bewerkte kraagsteen gevat tussen Korinthische pilastertjes bekroond met een entablement met druiplijst en opschrift "1645/ Ter eeren Goodts en/ zijn glorie Marias/ groote victorie en tot/ Servaes Godts memorie". Van de oude inplanting getuigt een poel bij oude wilgen als overblijfsels van een gracht(?).


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve en Onze-Lieve-Vrouwekapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39882 (geraadpleegd op ).