Teksten van Traditioneel breedhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4010

Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis van vier traveeën, twee bouwlagen en een insteekverdieping onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), dat in kern opklimt tot de tweede helft van de 16de eeuw (1592).

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, vermoedelijk in traditionele bak- en zandsteenstijl, voorzien van smeedijzeren muurankers. De oorspronkelijke bol- en kruiskozijnen werden in de eerste helft van de 19de eeuw aangepast tot rechthoekige vensters, met individuele hardstenen lekdrempels. Houten kroonlijst op klossen, in de uiterste traveeën onderbroken door twee dakvensters met puntgevel. Deze worden geopend door een rechthoekig vensters waarvan de latei op kraagstenen rust, en een rechthoekig luikgat. Verbouwde pui.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297812 (geraadpleegd op ).


Breedhuis met traditionele kern ()

Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (mechanische pannen), in kern opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw (1592).

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met muurankers, waarschijnlijk met zand- en bakstenen parement. Rechthoekige vensters als verbouwingen van de oorspronkelijke kruiskozijnen. Kroonlijst op klossen, onderbroken voor twee dakvensters met puntgevel, geopend door middel van rechthoekige vensters waarvan de latei rust op karbeeltjes en een rechthoekig luikgat. Vrij recente indeling van de begane grond.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4010 (geraadpleegd op ).