Teksten van Traditioneel diephuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4021

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis oorspronkelijk met trapgevel dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. Egide Van Regemortel liet in 1864 door de aannemer C. Aernouts de kruiskozijnen van de eerste verdieping aanpassen door het verwijderen van de monelen en het verlagen van de dorpels. Diens weduwe gaf in 1879 de architect, aannemer en beeldhouwer Adolphus Kockerols opdracht de tweeledige geveltop van twaalf treden met drielicht te vervangen door een tweede verdieping. Van Kockerols zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de jaren 1870 tot 1900.

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat). Voorheen bepleisterde en beschilderde, omstreeks 1975 gedecapeerde lijstgevel, de eerste twee bouwlagen in bak- en zandsteenbouw met speklagen en kwartholle negblokken, verankerd door smeedijzeren muurankers. Registers van aangepaste rechthoekige vensters, oorspronkelijk kruiskozijnen, op de begane grond vanaf de sokkel met keldermond, op de bovenverdiepingen met individuele lekdrempels. Rechthoekige inkomdeur gevat in een vroeg-19de-eeuwse, hardstenen omlijsting met neuten in de eerste travee; houten vleugeldeur. Een klassiek hoofdgestel waarvan de houten kroonlijst is verwijderd vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1864#483 en 1879#195.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297829 (geraadpleegd op ).


Traditioneel diephuis ()

Onlangs (verkeerdelijk) gedecapeerde bakstenen lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen. Gevelankers en resten van zandstenen neggen duiden op kern uit de 17de eeuw, die in de loop der 19de eeuw (bouwaanvraag in 1879) gewijzigd werd: de oorspronkelijke trapgevel werd verbouwd tot een derde bouwlaag, terwijl de kruiskozijnen verbouwd en verlaagd werden tot rechthoekige vensters met strekken en lekdrempels. Rechthoekige vleugeldeur gevat in arduinen omlijsting op neuten en ontlastingsboog van strekse bakstenen (19de eeuw).

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1879#195.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4021 (geraadpleegd op ).