Teksten van Kapel Van Hoylant

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40596

Kapel Van Hoylant ()

Pijlerkapel van bruine zandsteen, geplaatst tegen de gevel van het huis van de houthandelaar Van Rossum-Hanssens. Ze werd in 1831 opgericht door pastoor Van Hoylant uit Alsemberg, voor de processie van deze parochie. De kapel werd in 1999 van de voorgevel naar de zijgevel verplaatst. Ze is ook gekend als de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-van-Alsemberg.

Witgeschilderde kapel met pijler in geblokte ijzerzandsteen en getraliede rondboognis met recent beeld van Sint-Rochus. Op de pijler is de inscriptie aangebracht (vandaag moeilijk leesbaar): D.D./ A JOE VAN/ HOYLANT/ PAST IN/ ALSEMBERG/ ANNO/ 1831.

  • THEYS C. 1960: Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode, Brussel, 196.

Auteurs:  Van Herck, Karina
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Van Hoylant [online], https://id.erfgoed.net/teksten/144191 (geraadpleegd op ).


Kapel Van Hoylant ()

Kleine kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Alsemberg, daterend van 1881. Arduinen rondboognis met getralied ijzeren deurtje, op een rechthoekige sokkel van arduin met inscriptie: "D.D./ A. Joe Van/ Hoylant/ Past in/ Alsemberg/ Anno 1881".


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Van Hoylant [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40596 (geraadpleegd op ).